Elmoped - Massor med elmoped

Batterier på en elmoped

Batterierna på en elmoped är nästan alltid av typen Li-Jon, litiumbatterier. Vanliga bilbatterier kallas oftast blybatterier och de stora fördelarna med Litium-Jon är att de går snabbt att ladda batterierna och att Li-Jon-batterier har mycket högre energiinnehåll per kg.

Det finns en del elmopeder som säljs som har andra typer av batterier men dessa ska du definitivt undvika.

Kapacitet för elmoppen batterier

Elmoped

Dessa mopedbatterier har normalt en spänning någonstans mellan 36-96 Volt.

Kapaciteten för batterierna till elmopederna anges ofta i Ah, Wh eller kWh. Amperetimmar (Ah) innebär hur många ampere gånger antal timmar batteriet kan leverera.

Ett batteri som är angivet till 20 Ah kan leverera 10 ampere i 2 timmar eller 5 ampere i 4 timmar. Energiinnehållet beror dock även på spänningen och en mer korrekt angivelse av ett batteris kapacitet är att anväda kilowatttimmar. Detta innebär att antalet ampertimmar multiplicerat med batteriet spänning. För ett elmopedbatteri som har 20 Ah och 48 Volt blir det därför 960 VAh = 960 Wh = 0.96 kWh.

Ett batteri till en elmoped brukar vara på mellan 600 Wh - 5 kWh. Normalt kan man räkna med att det går att köra mellan 20-30 km på 1 kWh.

Ladda en elmopeden

De flesta elmopeder går att ladda genom ett vanligt 240 V eluttag. Elmoped På en del elmopeder går det enkelt att ta loss batteriet vilket innebär att du kan ladda det inomhus och risken att batteriet och även mopeden stjäls minskar.

Ännu en fördel med de avtagbara batterierna är att man kan t.ex. ta bort det när man kommer till arbetet och ladda det under dagen vilket gör att man kan köra mycket längre. Du skulle också kunna ha ett extra batteri och byta när du inte hinner ladda det första batteriet.

Köpa ett batteri till elmopeden

Alla batteriet, även till elmopeden, har en begränsad livslängd. Ett batteri kan fungerar bra i 1000-2000 laddningar och sedan börjar den tappa i kapacitet. Därför ska du redan när du funderar på att köpa en elmoped fråga vad ett nytt batteri kostar och var du beställer detta.

Normalt kan du behöva skaffa batteriet till elmoppen efter cirka 4-5 år vid daglig användning. Priset på batteriet varierar väldigt mycket beroende på dessa kapacitet men du får räkna med mellan 4000-10000 kr. Du kan räkna med att batterikostanden vid frekvent användning hamnar på omkring en krona per mil.


Allt viktigt om elmopeder

Här hittar mycket mer fakta och info om elmopeder men också en del roliga och lustiga saker gällande elmoppar.

Meny - Elmoped
Till förstasidan på www.elmoped.orgHögst upp på sidanLängst ned på sidan
SverigeUtomlandsFöretagNyheter